Presentació

L’espai, creat el 2019 per catorze candidatures municipalistes, treballa per construir polítiques de recuperació de la sobirania, en tots els aspectes vitals i comunitaris, de manera coordinada i enxarxada entre municipis. Tenim la voluntat política de guanyar les institucions i posar-les al servei de la majoria, convertint-les en instruments per distribuir el poder.

Municipalistes per la República des de Baix és un espai de coordinació de candidatures àmplies i plurals, que té per objectiu superar el partidisme de curta volada i construir conjuntament grans acords populars, teixint aliances polítiques i socials, d’esquerres, republicanes, feministes i ecologistes. Reconeixem, necessitem i posem en valor els espais polítics ja existents fins al moment.

Agrupar, des del municipalisme, el màxim nombre d’actors polítics i socials sota aquesta estratègica, per construir una República des de baix. O més d’una.

Valors

● Municipalisme: entenem els municipis com a espais de sobirania directa en interdependència i cooperació entre ells i el municipalisme més enllà de la gestió d’un govern local des de la proximitat, com una manera d’entendre i exercir la política, amb una gestió de les institucions des d’una perspectiva de governança compartida: oberta, transparent i corresponsable amb el teixit social i la ciutadania. .

Drets i justícia social: Defensem la priorització de les polítiques socials en la transformació d’un sistema econòmic capitalista injust que ha deixat ja massa gent enrere.  La incorporació de l’ecologisme i el feminisme com a perspectives indispensables en una pràctica política inclusiva i igualitària, i com a eix  eix transversal per combatre el racisme i el feixisme. Entendre’ns interdependents i ecodependents. Entendre’ns plurals, diversos i com a iguals, des del respecte i la cooperació entre persones. 

Radicalitat democràtica: la democràcia directa, oberta i realment participativa. El bé comú, la gestió pública dels serveis, la transparència i la participació com a mínim indispensable ha de ser també un eix estratègic en l’acció política al servei dels veins i veines. 

Transversalitat i pluralitat: som un moviment sociopolític divers, ampli, plural i de base de l’esquerra transformadora que fa frontissa i aposta per construir majories republicanes amb voluntat de governar per transformar.

Assemblearisme: Treballem en espais polítics assemblearis on s’hi participa a títol personal i on les organitzacions polítiques donen suport però garantint l’autonomia de l’assemblea i comprometent-se a no interferir en les seves dinàmiques.

Sobirania, autodeterminació i República Catalana: som un espai emancipador i no subjecte ni supeditat a velles receptes i aposta decididament per l’exercici de l’autodeterminació i la sobirania efectiva. Entenem el republicanisme com a una eina per la igualtat, justícia social, feminisme, antifeixisme i antiracisme, transformació dels models de municipi, procés constituent des de baix.